Van der Hulst Oosterse Tapijten

 

Specialist Antieke Tapijten

Van der Hulst Perzische Tapijten - Contact

Home · Taxaties · Bemiddelen en adviseren · Restauratie · Collectievoorbeelden · Introductie · Nieuws · Contact

 

Nieuws · Nieuwsbrieven · 2010/04 Kaukasische Tapijten - Akstafa

2010/04 Kaukasische Tapijten - Akstafa


De decoratieve Akstafa tapijten komen uit de Kaukasus en zijn in het zuidwesten van het Shirvan gebied geknoopt. Dit knoopgebied heeft een grote tapijt traditie en kent meerdere tapijt groepen, waarvan de Akstafa tapijten er één van zijn. De grote achtkantige ster medaillons, met daar omheen vier grote mythologische vogels is het meest in het oog springend. De vogels hebben een lange nek en de opstaande staart heeft lange uitstekende pijlen. De vogels hebben iets weg van een pauw.

De oude en antieke Akstafa tapijten hebben een wollen schering en inslag. De pool is van wol. De symmetrische (Ghiordes) knoop wordt het meest gebruikt. De ondergrond van de tapijten is vaak donkerblauw en de mythologische vogels zijn vaak beige van kleur. Verder komen de kleuren lichtblauw, rood, oranje, bruin en zelfs zwart veelvuldig voor in de andere decoratieve motieven. De Akstafa tapijten zijn ongewoon van maat, lengte ± 200 - 320 cm, breedte ± 100 - 140 cm.

Door hun aparte lengte hebben de Astafa tapijten in het blauwe binnenvlak soms twee of meer achtkantige ster medaillons, met daar omheen de mythologische vogels. In de grote ster medaillons ziet men vaak kleine gehaakte ruitmotieven. De medaillons en vogels worden omringd door meerdere kleine geometrische bloemen, dierfiguren, haak- en andere fantasie motieven. In de brede hoofdrand ziet men in de regel een doorlopend rechthoekig motief met aan weerszijden een haak, vaak aangeduid als ramshoorn motief. Minder voorkomend in de hoofdrand zijn de doorlopende krabben- en eikenblad motieven. De naast liggende smalle bijranden zijn soms versierd met kleine S-motieven of andere kleine tribale motieven.

Akstafa tapijten met bovenin een nis (mihrab) motief zijn zeldzaam. Aan weerszijden van de nis ziet men soms twee kleine levensbomen of andere decoratieve motieven. Deze Akstafa tapijten zijn ook kleiner van afmeting. Onder deze nis ziet men vaak een doorlopend (schuin) ruit motief. Deze ruiten zijn opgevuld met kleine haakmotieven. De hoofdrand en bijranden hebben dezelfde tekening als de andere Akstafa tapijten.

Wanneer u meer wilt weten over Akstafa tapijten dan kunt u contact opnemen met Van der Hulst Oosterse Tapijten via ons contactformulier of per e-mail info@vanderhulsttapijten.nl.

 

 

Copyright © 2006-2024 Van der Hulst Oosterse Tapijten · Webdesign De Groot 3D Design · Laatst bijgewerkt 7 januari 2024