Van der Hulst Oosterse Tapijten

 

Specialist Antieke Tapijten

Van der Hulst Perzische Tapijten - Contact

Home Taxaties Bemiddelen en adviseren Restauratie Collectievoorbeelden Introductie Nieuws Contact

 

Nieuws Nieuwsbrieven 2010/03 Perzische Tapijten - Yalameh

2010/03 Perzische Tapijten - Yalameh
 


 

De Yalameh tapijten worden in het zuidwesten van Iran geknoopt. Dit enorme gebied, waaronder ook de provincie Fars valt, staat vooral bekend om haar fraaie nomaden knoopkunst. De laatste decennia worden de Yalameh tapijten door de aanverwante stammen van de Luri- en Kashkay nomaden geknoopt. De Yalameh tapijten hebben met de Kashkay tapijten de bekende diamantvorm medaillons gemeen, deze zijn versierd met kleine haken. Maar de Yalameh tapijten hebben een traditioneel eigentijds design, zowel met de gelijkmatige strakke geometrische patronen als de aparte kleurstellingen.

De Yalameh tapijten hebben vaak een wollen ketting en inslag, soms verwerkt met een mix van wol en geitenhaar. De pool is van fijne glanzende wol, die van prima kwaliteit is. Zowel de symmetrische (Ghiordes)- als asymmetrische (Senneh) knoop worden gebruikt. De Yalameh tapijten zien er zeer regelmatig uit en zijn vaak fijner van knoop dan de andere Fars nomaden tapijten. Geel, groen, rood, oranje, roze, beige en blauw zijn kleuren die veelvuldig terugkomen in de Yalameh tapijten. Men knoopt kleine tot middelgrote tapijten, waaronder zelfs lopers en vierkante afmetingen.

De Yalameh tapijten hebben vaak een groot midden patroon met daarin twee of meer verticale medaillons, in de vorm van een diamant. De medaillons in het grote midden patroon worden omgeven door rozetten, dierfiguren en kleine bloemen. In de vier uiterste hoekpatronen zijn vaak kleine geometrische bloemen, sterren en vogels te zien. De hoofdrand en de naast liggende bijranden zijn vaak voorzien van kleine bloem- en slinger motieven. De gebruikte kleurtinten lopen harmonieus in elkaar over.

Regelmatig ziet men Yalameh tapijten met een doorlopende tekening. Er zijn dan meerdere rijen vierkante panelen, met daarin de diamant medaillons. Zowel de randen, als de vierkante panelen hebben een zeer eigentijdse kleurstelling en fantasierijke geometrische motieven. Soms zijn de panelen weggelaten en ziet men alleen de doorlopende diamant medaillons, met daar omheen de hoofdrand en bijranden.

Wanneer u meer wilt weten over Yalameh tapijten dan kunt u contact opnemen met Van der Hulst Oosterse Tapijten via ons contactformulier of per e-mail info@vanderhulsttapijten.nl.

 

 

Copyright 2006-2024 Van der Hulst Oosterse Tapijten Webdesign De Groot 3D Design Laatst bijgewerkt 7 januari 2024