Van der Hulst Oosterse Tapijten

 

Specialist Antieke Tapijten

Van der Hulst Perzische Tapijten - Contact

HomeTaxaties Bemiddelen en adviseren RestauratieCollectievoorbeeldenIntroductie NieuwsContact

 

Nieuws Nieuwsbrieven2010/02 Perzische Tapijten - Maslaghan/Mazlaghan  

2010/02 Perzische Tapijten - Maslaghan/Mazlaghan  
 


 

Deze zeer herkenbare tapijten komen uit het Hamadan gebied. Dit bergachtig gebied ligt in het westen van Iran. Deze streek staat bekend om zijn fraaie gestileerde nomaden tapijten, de Maslaghan tapijten zijn daar een goed voorbeeld van. Deze tapijten zijn puur huisvlijt en worden niet in grote ateliers geknoopt. De Maslaghan tapijten zijn duidelijk herkenbaar aan het medaillon met een bliksemflits of zigzag design. In de dorpen Noberan, Kerdar en Saveh komen vaak vergelijkbare patronen voor.

De Maslaghan tapijten hebben in de regel een katoenen ketting en inslag. Soms is de inslag van wol of een mix van wol en geitenhaar. De pool is van wol, die er vaak zeer glanzend uitziet. De Ghiordes- of symmetrische knoop wordt het meest gebruikt. De ondergrond is vaak blauw en rood. De geometrische patronen hebben beige, rode, gele, blauwe, witte, soms groene en zwarte kleuren. De Maslaghan zijn niet groot, ongeveer 2.00 x 1.35 m. Soms iets groter of kleiner.

Over de lengte van het tapijt ziet men twee beige zigzag motieven, die op bliksemflitsen lijken. Tussen deze twee motieven bevindt zich een centraal blauw medaillon op een rode ondergrond. In het medaillon ziet men vaak gekleurde ruit-, ster-, rozet- of boteh motieven als versiering. Rond het medaillon ziet men een doorlopend rankenmotief, afgezet met gekleurde gestileerde bloemen. De uiterste vier hoeken zijn versierd met gekleurde ster- en rozet motieven, die als het ware aan elkaar vast zitten. De beige hoofdrand heeft soms een doorlopend zaagblad motief of een doorlopend schildpad motief. In de twee smalle bijranden komen de ruit-, ster- en rozet motieven weer terug. De uiteinden zijn voorzien van franjes of hebben een smalle kelimrand.

De Maslaghan tapijten zijn nog steeds verkrijgbaar. Zowel bij oosterse tapijtzaken als ook gespecialiseerde veilinghuizen, vaak gecombineerd met andere tapijten, meubelen, schilderijen en glaswerk. Mocht men een tapijt of een ander fraai kunstwerk willen verkopen, dan bestaat de mogelijkheid om dit bij een veilinghuis in te brengen. Tijdens de kijkdagen krijgen potentiŽle kopers een goed beeld van de voorwerpen. Op de veilingdag kan men mee bieden, en uiteindelijk een tapijt of ander mooi kunstwerk bemachtigen.

Wanneer u meer wilt weten over Maslaghan tapijten of kopen en verkopen via veilinghuizen kunt u contact opnemen met Van der Hulst Oosterse Tapijten via ons contactformulier of per e-mail info@vanderhulsttapijten.nl.

 

 

Copyright © 2006-2024 Van der Hulst Oosterse Tapijten ∑ Webdesign De Groot 3D Design ∑ Laatst bijgewerkt 7 januari 2024