Van der Hulst Oosterse Tapijten

 

Specialist Antieke Tapijten

Van der Hulst Perzische Tapijten - Contact

Home Taxaties Bemiddelen en adviseren Restauratie Collectievoorbeelden Introductie Nieuws Contact

 

Nieuws Nieuwsbrieven 2010/01 Perzische Tapijten - Abadeh

2010/01 Perzische Tapijten - Abadeh


 

In het Zuidwesten van Iran, in het bergachtig gebied van de provincie Fars, ligt de stad Abadeh, halverwege de steden Isphahan en Shiraz. In deze steden en de omliggende dorpen worden tapijten met drie totaal verschillende dessins geknoopt. Voorbeelden zijn Abadeh tapijten met repeterende bloemenvaas patronen of tapijten met alleen maar smalle verticale streepmotieven. Maar ook tapijten met een diamantvormig medaillon met vier geometrische hoekpatronen komen veel voor. Dit diamantvormig medaillon patroon komt ook in de Shiraz en Kashkay tapijten voor. De stad Abadeh heeft veel historische bezienswaardigheden en staat ook bekend om haar houtsnijwerkkunst.

De Abadeh tapijten hebben in de regel een katoenen ketting en een katoenen inslag. De inslagdraden zijn vaak blauw van kleur. De pool is van wol. De Senneh knoop wordt het meest gebruikt. Deze knoopsoort wordt ook wel asymmetrische knoop genoemd. De hoofdkleuren van de Abadeh tapijten zijn vaak rood, blauw en beige, met roze, bruin en geel, en zelfs groen en zwart als bijkleuren. De afmetingen gaan tot 3.00 m. x 2.00 m. Qua afwerking hebben de Abadeh tapijten geen nomadisch aanzien zoals de Shiraz en Kashkay tapijten. De Abadeh tapijten zien er strak en zelfs modern uit.

De oudere Abadeh tapijten zijn vaak herkenbaar aan hun smalle verticale, lichte en donkere streepmotieven. Dit streepmotief wordt Moharamati genoemd. In deze streepmotieven is vaak een klein golfpatroon verwerkt. De streepmotieven worden omsloten door een brede hoofdrand met aan weerszijden twee smallere randen. De hoofdrand is vaak beige van kleur, met daarin vogels en kleine bloemen als versiering. In de smallere randen zijn vaak arabesk motieven te zien. Geheel andere patronen zijn de beroemde doorlopende bloemenvazen. Deze bloemenvaas patronen worden Zil-i-Sultan genoemd. Deze met vogels afgezette blauwe bloemenvazen liggen vaak op een beige ondergrond. De vazen worden omsloten door een beige gebloemde hoofdrand met aan weerszijden twee smalle gebloemde randen. Abadeh tapijten met de Shiraz en Kashkay patronen zijn misschien het meest bekend. Dit diamantvormig medaillon patroon wordt Hebatlu genoemd.

Tegenwoordig worden er in India ook tapijten geknoopt met het Zil-i-Sultan motief als hoofdpatroon. Steden als Mirzapur en Bhadohi, beide gelegen in de historische en toeristische Indiase deelstaat Uttar Pradesh, hebben grote tapijtateliers waar prachtige tapijten worden geknoopt. Deze ateliers verven de wol in zeer eigentijdse kleuren en knopen tapijten in alle maten met zeer verrassende patronen.

Indien u graag meer Abadeh tapijten zou willen bekijken vul dan a.u.b. ons contactformulier in. Van der Hulst Oosterse Tapijten kan u introduceren bij de grootste importeurs van oosterse - en Perzische tapijten.

 

 

Copyright 2006-2024 Van der Hulst Oosterse Tapijten Webdesign De Groot 3D Design Laatst bijgewerkt 7 januari 2024