Van der Hulst Oosterse Tapijten

 

Specialist Antieke Tapijten

Van der Hulst Perzische Tapijten - Contact

Home · Taxaties · Bemiddelen en adviseren · Restauratie · Collectievoorbeelden · Introductie · Nieuws · Contact

 

Nieuws · Nieuwsbrieven · 2009/04 Kaukasische Tapijten - Talish/Talisch

2009/04 Kaukasische Tapijten - Talish/Talisch
 


 

Talish is een knoopgebied in het uiterste Zuidoosten van Azerbeidzjan. Het gebied ligt in de uitlopers van de bergen van de Kaukasus met Lenkoran als belangrijke stad en grenst aan Iran en de Kaspische Zee. De Talish tapijten zijn vooral bekend om hun lange en smalle afmetingen met een leeg effen blauw midden fond, met aan de zijkanten van dat fond een klein zig zag motief met opstaande pijlen en randpatronen, waarin zich kleine en middelgrote geometrische motieven bevinden. De tapijten uit deze regio worden ook wel Kaukasische tapijten genoemd.

De Talish tapijten hebben vaak een gekleurde wollen ketting en inslag. De wollen pool heeft een kenmerkende zijdeachtige glans. De Ghiordes knoop is de traditionele knoopsoort van de Kaukasische tapijten. De grondkleur van de Talish tapijten is overwegend blauw (zelden rood of groen), de randpatronen hebben vaak een beige, lichtgele of rode ondergrond, de geometrische motieven in de randpatronen zijn veelkleurig. De zijkanten zijn vaak afgewerkt met twee of drie gekleurde wollen koorden. De uiteinden hebben franjes of zelfs gevlochten franjes die naar de achterkant zijn omgeslagen.

Behalve Talish tapijten met een leeg effen blauw midden fond (dit patroon wordt in de Kaukasische tapijten 'Met-Haneh' genoemd), werden er ook Talish tapijten geknoopt met motieven in het midden fond. Soms alleen met een diermotief, of met alleen meerdere kleine gekleurde rozetten. Maar ook doorlopende plant-, ster- of ruitvorm motieven kwamen voor, zelfs diagonale streep patronen waarin kleine gekleurde S motieven zijn verwerkt. In de dikwijls beige hoofdrand ziet men achtkantige rozetten, die om en om worden omgeven door vier of zes kleine vierkante bloesemmotieven. De randen aan weerszijden van de hoofdrand zijn vaak rood en versierd met kleine, veelkleurige, vierkante bloesemmotieven, gelijk aan die in de hoofdrand. De buitenste rand heeft vaak een blauwe ondergrond met een doorlopend rood kanteelmotief of een beige doorlopend ruitjes motief.

Door hun afwijkende vorm en aparte tekening en kleurstelling kan men verrassende combinaties creėren in het interieur. De Talish tapijten zijn schaars en zeer gewild onder de vele tapijtliefhebbers en kunstverzamelaars

Indien u graag meer Talish tapijten zou willen bekijken vul dan a.u.b. ons contactformulier in. Van der Hulst Oosterse Tapijten kan u introduceren bij de grootste importeurs van oosterse - en Perzische tapijten.

 

 

Copyright © 2006-2024 Van der Hulst Oosterse Tapijten · Webdesign De Groot 3D Design · Laatst bijgewerkt 7 januari 2024