Van der Hulst Oosterse Tapijten

 

Specialist Antieke Tapijten

Van der Hulst Perzische Tapijten - Contact

Home · Taxaties · Bemiddelen en adviseren · Restauratie · Collectievoorbeelden · Introductie · Nieuws · Contact

 

Nieuws · Nieuwsbrieven · 2009/03 Turkse Tapijten - Milas/Melas

2009/03 Turkse Tapijten - Milas/Melas
 

Image - Turkse Tapijten - Bergama
 

In het zuidwesten van Turkije, tussen de plaatsen Izmir en Bodrum, vlakbij de Egeļsche Zee, ligt de historische stad Milas of Melas. Deze stad werd in de oudheid Mylasa genoemd is gelegen in een prachtige gebied met veel archeologische bezienswaardigheden. In de dorpen rondom Milas werden vroeger en ook nu nog tapijten geknoopt met een zeer eigen stijl en levendige kleuren. Stijlvormen zijn onder meer tapijten met in het midden een nisvorm en een herkenbaar ruitkoepel motief of tapijten met alleen maar brede verticaal gestileerde randen, maar ook tapijten met een groot midden medaillon motief, met daar om heen meerdere randen. Een nis wordt vaak mihrab genoemd. De dorpstapijten rondom Milas kregen in de regel de naam van deze stad.

De oude Milas tapijten hebben een gekleurde wollen ketting en inslag, soms verwerkt met geitenhaar en een wollen pool. Tussen iedere rij knopen werden meerdere inslagdraden verwerkt. De recente Milas tapijten hebben een wollen of katoenen basis met een wollen pool. De traditionele knoopsoort van de Milas tapijten is de Ghiordes knoop. De hoofdkleuren zijn vaak nadrukkelijk geel, blauw of rood, met roodbruin zelfs zwartbruin en olijfgroen als aanvullende kleuren. De zijkanten van de Milas tapijten zijn in de regel met twee, drie of vier gekleurde koorden afgewerkt. De uiteinden zijn soms gevlochten of afgewerkt met een gekleurde brede kelimbaard, waar lange franjes uitkomen. De oude Milas tapijten zijn niet groot. De hedendaagse Milas tapijten hebben grotere afmetingen, zijn zeer decoratief en combineren goed in een klassiek of modern interieur.

De Milas tapijten hebben verschillende patronen. De bekendste is de nisvorm met een ruitkoepel motief, in plaats van een spitsboog motief of trapgevel motief, in soms rode of blauwe kleuren. De bovenkant van de nis is vaak beige van kleur met daarin kleine gekleurde rozetten of stermotieven als versiering. Rondom de nis ziet men vaak smalle en brede randen, met daarin slingermotieven of gestileerde bloem- en palmet motieven. Andere Milas tapijten hebben vervolgens alleen maar brede verticale randpatronen, met daarin gestileerde bloemmotieven of slingerranken, en in het midden soms een levensboom motief. Deze groep tapijten worden kolommen Milas genoemd. Nog een andere groep zijn de medaillons tapijten, deze tapijten hebben vaak een groot medaillon, in een effen vlak met vier hoekpatronen, omlijst door een grote hoofdrand, met aan weerszijden meerdere kleinere randen. Deze randen zijn soms opgevuld met kleine en grote gestileerde bloem- en stermotieven in een achthoek, zigzagmotieven of arabesken.

Indien u graag meer Milas tapijten zou willen bekijken vul dan a.u.b. ons contactformulier in. Van der Hulst Oosterse Tapijten kan u introduceren bij de grootste importeurs van oosterse - en Perzische tapijten.

 

 

Copyright © 2006-2022 Van der Hulst Oosterse Tapijten · Webdesign De Groot 3D Design · Laatst bijgewerkt 4 januari 2022