Van der Hulst Oosterse Tapijten

 

Specialist Antieke Tapijten

Van der Hulst Perzische Tapijten - Contact

HomeTaxaties Bemiddelen en adviseren RestauratieCollectievoorbeeldenIntroductie NieuwsContact

 

Nieuws Nieuwsbrieven2009/02 Turkse Tapijten - Bergama

2009/02 Turkse Tapijten - Bergama
 

Image - Turkse Tapijten - Bergama
 

De stad Bergama ligt in het westen van Turkije, ten noorden van de vakantiestad Izmir vlakbij de Middellandse Zee. Dit knoopgebied, met veel andere streken in Turkije, wordt ook wel AnatoliŽ of Klein-AziŽ genoemd. De historische stad Bergama kijkt uit op de ruÔnes van het oude rijk Pergamon. Sinds mensenheugenis worden er in de streken rond Bergama tapijten geknoopt en geweven. In de oudheid gebeurde dit door rondtrekkende nomadenstammen, tegenwoordig worden de meeste Bergama tapijten in ateliers geknoopt.

De vroegere nomadenstammen maakten gebruik van kleine horizontale weefgetouwen. De antieke Bergama tapijten hebben een wollen ketting en inslag, soms vermengd met geitenhaar, zij hebben een iets hogere wollen pool. De inslagdraden zijn vaak rood van kleur. De achterkant van de tapijten vertonen dan rode horizontale strepen. De latere Bergama tapijten hebben een katoenen ketting en inslag. De traditionele knoopsoort van de Bergama tapijten is de Ghiordes knoop. De Bergama tapijten zijn zeer decoratief en  uitstekende gebruikskleden. De hoofdkleur is in de regel rood of blauw, met aanvullende kleuren geel, oker, ivoor, soms oranje of groen. De Bergama tapijten hebben in de regel een middelgroot formaat en zijn vierkant van vorm.

De Bergama tapijten hebben wisselde motieven en verschillen onderling in fijnheid van knoop en kwaliteit. Veel Bergama tapijten met hun uitgesproken geometrische patronen doen denken aan Kaukasische tapijten. Driehoekige, vierkante en achthoekige patronen werden veelvuldig gebruikt. Er zijn ook Bergama tapijten met grote, gehaakte, trapvormige medaillons waarin gestileerde rozetten en bloemen zijn verwerkt De medaillons hebben als begrenzing brede randen, waarin soms een zigzag motieven of gestileerde ranken te zien zijn, maar soms ook stervormige motieven die in een cirkel of achthoek verwerkt zijn. De tapijten hebben in de regel brede platte zijkanten en de uiteinden zijn vaak als brede Kelim afgewerkt. In de Kelim is soms een motiefje verwerkt en de uiteinden van de Kelim hebben vaak gevlochten franjes, soms afgewerkt met kleine gekleurde kwastjes.

Wereldberoemde kunstschilders uit de 15e en16e eeuw beelden vaak tapijtpatronen uit de omgeving van Bergama af op hun schilderijen. De kunstschilders Hans Holbein de Jongere (1497-1543) en Hans Memling (1433-1494) zijn daar prachtige voorbeelden van. In veel musea zijn deze schilderijen en prachtige antieke tapijten te bewonderen. Oude Bergama tapijten worden nog af en toe op kunstveilingen en antiekbeurzen aangeboden.

Indien u graag meer Bergama tapijten zou willen bekijken vul dan a.u.b. ons contactformulier in. Van der Hulst Oosterse Tapijten kan u introduceren bij de grootste importeurs van oosterse - en Perzische tapijten.

 

 

Copyright © 2006-2024 Van der Hulst Oosterse Tapijten ∑ Webdesign De Groot 3D Design ∑ Laatst bijgewerkt 7 januari 2024