Van der Hulst Oosterse Tapijten

 

Specialist Antieke Tapijten

Van der Hulst Perzische Tapijten - Contact

Home · Taxaties · Bemiddelen en adviseren · Restauratie · Collectievoorbeelden · Introductie · Nieuws · Contact

 

Nieuws · Nieuwsbrieven · 2009/01 Turkse Tapijten - Ladik

2009/01 Turkse Tapijten - Ladik
 

Image - Turkse Tapijten - Ladik
 

De stad Ladik ligt in het centrum van Turkije, ten noorden van de stad Konya. In deze streek worden al eeuwen lang tapijten geknoopt en geweven. Dit gebied, met ontzettend veel knoopgebieden in Turkije, wordt ook wel Anatolië genoemd. De Ladik tapijten staan bekend om hun fraaie kleurstellingen, brede hoofdranden en aparte nis- en tulpmotieven. Een nismotief wordt vaak mihrab genoemd. Men knoopte op kleine horizontale- of verticale weefgetouwen. De antieke Ladik tapijten hebben een wollen ketting en inslag, die vaak gekleurd zijn. De pool is van wol en ziet er zeer verfijnd uit. Men gebruikte de Ghiordes knoop. De latere Ladik tapijten hebben een wollen of katoenen ketting en inslag. De kleuren krabrood, korenblauw, beige, goudgeel, soms zwart, bruin en olijfgroen, zijn in de Ladik tapijten veel voorkomende kleuren. Sommige antieke Ladik tapijten lijken wel door een architect te zijn ontworpen, zo geraffineerd zijn de tapijten van kleurstelling en tekening.

De antieke Ladik tapijten hebben vaak gevarieerde nisvormen. In het hoofdpatroon van het tapijt ziet men in plaats van één nis, soms drie nissen naast elkaar. Een grote midden nis en twee kleinere zijnissen, die door stijlvolle pilaren worden gedragen. Deze pilaren steunen vaak op grote sokkels. De nissen hebben in de regel een effen rode, blauwe of beige achtergrond. Er komen ook nissen voor waar binnen een patroon is verwerkt. Er zijn verschillende nisvarianten. Soms met een boog- of een spitsboog motief, maar ook een variant die lijkt op een omhoog- en neergaand dakmotief.

Soms is het hoofdpatroon in drie delen verdeeld. Aan de boven- of onderkant van de nis ziet men een patroon van gestileerde tulpen, vaak een oneven aantal. Of patronen waar aan de bovenkant van de nis een olielamp, lancetbladeren, een bloemenboeket, zelfs schenkkannen of een haarkam, als sierornamenten verwerkt zijn. De buitenkant van het tapijt heeft in de regel een brede hoofdrand, die vaak met cartouches en uiteenlopende bloemmotieven versierd zijn. De hoofdrand wordt omringd door één of meer smallere, soms gebloemde, bijranden. Later worden de nissen en pilaren eenvoudiger van structuur. De Ladik tapijten hebben dan één of drie nissen in een gestileerde trap vorm, die soms versierd zijn met kleine haak motieven. De huidige Ladik tapijten hebben totaal andere patronen en kleurstellingen en zijn veel groter van formaat.

In veel Turkse- en andere internationale musea kan men zowel antieke Ladik tapijten als andere antieke Turkse tapijten bekijken. Ook het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een prachtige collectie antieke tapijten in haar bezit. Wereldberoemde 15e en 16e eeuwse schilders beelden vaak prachtige Turkse tapijten af op hun schilderijen.

Indien u graag meer Ladik tapijten zou willen bekijken vul dan a.u.b. ons contactformulier in. Van der Hulst Oosterse Tapijten kan u introduceren bij de grootste importeurs van oosterse - en Perzische tapijten.

 

 

Copyright © 2006-2024 Van der Hulst Oosterse Tapijten · Webdesign De Groot 3D Design · Laatst bijgewerkt 7 januari 2024