Van der Hulst Oosterse Tapijten

 

Specialist Antieke Tapijten

Van der Hulst Perzische Tapijten - Contact

Home Taxaties Bemiddelen en adviseren Restauratie Collectievoorbeelden Introductie Nieuws Contact

 

Nieuws Nieuwsbrieven 2008/04 Perzische Tapijten - Veramin

2008/04 Perzische Tapijten - Veramin
 

Image - Perzische Tapijten - Veramin
 

De stad Veramin ligt in Noorden van Iran ten Zuidoosten van de hoofdstad Teheran. In deze streek woonden vroeger verschillende grote en kleine groepen nomaden stammen die prachtige geknoopte en geweven tapijten maakten met elk hun eigen eeuwenoude traditionele motieven en kenmerkende kleuren. Men maakte opberg-, zout- en zadeltassen en niet al te grote tapijten, waarin onder andere het Memling-motief, een gelijkend Saryk-motief, het S-motief of Z-motief verwerkt waren. Er werd meestal op een horizontaal weefgetouw gewerkt. Ketting en inslag waren van wol, soms geitenhaar of katoen en de pool van wol. Donkerrood, donkerblauw, beige, geel en zelfs bruin en oranje zijn kleuren die regelmatig voorkwamen in deze fraaie en nu zeldzame nomaden tapijten.

De Veramin tapijten die men nu tegenkomt, zijn in ateliers geknoopt en zijn vooral herkenbaar aan hun motieven en kleurstellingen. Deze Veramin tapijten worden op een vertikaal weefgetouw geknoopt. Ketting en inslag zijn van katoen en de pool van wol, men gebruikt de Senneh knoop. Koningsblauw, warm rood, beige, roze en geel zijn veel voorkomende kleuren. De Veramin tapijten hebben een doorlopende tekening met een brede gebloemde hoofdrand met aan weerszijden een of twee smallere gebloemde randen.

Veramin kent drie verschillende veldversieringen. Het eerste is het Zil-i-Sultan of bloemenvaas motief. Het tweede motief bestaat uit vier even grote bloemen in een ruitvorm met in het midden van de ruit een gelijke bloem welke vaak wordt omringd door kleine bloemen, dit motief wordt Mina-Khani genoemd. Het derde motief heeft bloesemtakken en dier figuren, vaak met leeuwen en herten. De Veramin tapijten zijn fijn van knoop, zeer decoratief om te zien, degelijk in gebruik en komen in veel maten voor.

Tegenwoordig worden er in India ook Veramin tapijten geknoopt met het Zil-i-Sultan en Mina- Khani motief als hoofdpatroon. Steden als Mirzapur en Bhadohi, beide gelegen in de historische en toeristische Indiase deelstaat Uttar Pradesh, hebben grote tapijtateliers waar prachtige Veramin tapijten worden geknoopt. Deze ateliers verven de wol in zeer eigentijdse kleuren, zij knopen Veramin tapijten met een doorlopende tekening in alle gangbare maten, met geraffineerde Zil-i-Sultan en Mina-Khani motieven als hoofdpatroon.

Indien u graag meer Veramin tapijten zou willen bekijken vul dan a.u.b. ons contactformulier in. Van der Hulst Oosterse Tapijten kan u introduceren bij de grootste importeurs van oosterse - en Perzische tapijten.

 

 

Copyright 2006-2024 Van der Hulst Oosterse Tapijten Webdesign De Groot 3D Design Laatst bijgewerkt 7 januari 2024