Van der Hulst Oosterse Tapijten

 

Specialist Antieke Tapijten

Van der Hulst Perzische Tapijten - Contact

Home · Taxaties · Bemiddelen en adviseren · Restauratie · Collectievoorbeelden · Introductie · Nieuws · Contact

 

Nieuws · Nieuwsbrieven · 2008/03 Perzische Tapijten - Mir/Serabent

2008/03 Perzische Tapijten - Mir/Serabent
 

Image - Perzische Tapijten - Mir/Serabent
 

Mir en Serabent zijn van oorsprong tapijtsoorten uit West Iran, geknoopt in het bergachtige gebied rond Arak. Zowel de Mir als Serabent hebben een zeer eigentijds dessin. Beide tapijtsoorten gebruikten het kleine Boteh motief als hoofdpatroon. Boteh wordt ook vaak Mir-i-Boteh genoemd, het is een eeuwenoud motief en komt in veel Oosterse tapijten voor. Boteh heeft de vorm van een druppel met de bovenkant naar een kant en staat onder andere bekend onder de naam Kashmir-, Paisley-, sjaal-, palmet-, amandel- of dennenappelmotief.

De kleuren rood, blauw, crème werden vaak gebruikt, zelfs roze, groen en oker. De tapijten werden op een vertikaal knoopgetouw gemaakt. De ketting en inslag zijn van katoen, de inslagdraden zijn vaak blauw van kleur, de pool is van wol. Serabent tapijten hebben vaak de Ghiordes knoop, de Mir tapijten de Senneh knoop. De Mir tapijten zijn in de regel fijner van knoop dan de Serabent tapijten en zien er strakker en regelmatiger uit, de Serabent tapijten hebben vaak een stoer, nomadisch, aanzien.

De Mir en Serabent tapijten hebben meestal een doorlopende tekening, met een niet al te groot in reeksen verspringend Boteh motief als patroon. Mir en Serabent tapijten met een centraal medaillon en hoekpatronen komen ook voor. De hoofdrand van de tapijten heeft vaak een geometrisch golf motief met daarin kleine Boteh motieven als versiering, ook wel het Shekeri motief genoemd. De bijranden hebben soms een spitsachtig- of bladeren motief als patroon. De Mir en Serabent tapijten kwamen in alle maten voor, zelfs hele lange lopers.

De Mir tapijten zijn over de hele wereld ontzettend populair, vooral doordat het dessin tijdloos is en in bijna elk interieur past. Reeds lang worden er in India ook Mir tapijten geknoopt met het Boteh motief als hoofdpatroon. Steden als Mirzapur en Bhadohi, beide gelegen in de historische en zeer toeristische Indiase deelstaat Uttar Pradesh, hebben grote tapijtateliers waar prachtige Mir tapijten worden geknoopt. Deze ateliers verven de wol in zeer eigentijdse kleuren, knopen medaillon en doorlopende Mir tapijten in alle gangbare maten, met zeer geraffineerde Boteh motieven als hoofdpatroon.

Indien u graag meer Mir/Serabent tapijten zou willen bekijken vul dan a.u.b. ons contactformulier in. Van der Hulst Oosterse Tapijten kan u introduceren bij de grootste importeurs van oosterse - en Perzische tapijten.

 

 

Copyright © 2006-2024 Van der Hulst Oosterse Tapijten · Webdesign De Groot 3D Design · Laatst bijgewerkt 7 januari 2024