Van der Hulst Oosterse Tapijten

 

Specialist Antieke Tapijten

Van der Hulst Perzische Tapijten - Contact

Home · Taxaties · Bemiddelen en adviseren · Restauratie · Collectievoorbeelden · Introductie · Nieuws · Contact

 

Nieuws · Nieuwsbrieven · 2008/01 Perzische Tapijten - Keshan/Kashan

2008/01 Perzische Tapijten - Keshan/Kashan
 

Image - Perzische Tapijten - Keshan (Kashan)
 

De stad Keshan (Kashan) ligt in centraal Iran. Al honderden jaren komen daar de fraaiste en fijnste tapijten vandaan, zowel van wol als van zijde. Antieke Keshans zijn in veel binnen- en buitenlandse musea te zien. In deze musea ziet men schoonheden van tapijtknoopkunst, tapijten uit Iran, maar ook tapijten uit andere landen. Een van de bekendste Keshans is het wereldberoemde Ardebil - tapijt, tentoongesteld in het Victoria & Albert Museum in Londen.

Ketting en inslag van de Keshan tapijten zijn van katoen of zijde en de pool is van wol of zijde. Men gebruikt de Senneh knoop. Zachte pastel kleuren afgewisseld met rood, blauw en roze komen veelvuldig voor. Men vindt zowel kleine als grote Keshan tapijten. In sommige zijden Keshan tapijten is zelfs zilver- en gouddraad verwerkt. Een selecte groep zijden Keshan tapijten met zilver- en gouddraad zijn te bewonderen in musea en bij kunstverzamelaars en staan bekend als Polentapijten. Deze Keshans werden in de 17 de eeuw in Iran in opdracht geknoopt voor de Poolse adel.

Er zijn Keshans met centrale medaillons, die door bloem- en bladmotieven worden omgeven, maar ook Keshans met een doorlopende tekening. Keshan tapijten staan ook bekend om hun jacht- en vaasmotieven of zelfs met afbeeldingen van personen. Keshans met in de randen prachtige ‘ingeknoopte’ dichtregels van beroemde Iraanse dichters uit de oudheid zijn geen uitzondering. Een andere groep Keshan tapijten zijn de Mohtashem Keshans. Deze Keshans werden ontworpen door Mohtashem en geknoopt in de Mohtashem ateliers. In deze ateliers gebruikte men de beste zijde en wol. Een wolsoort die men daar veelvuldig gebruikte was kurkwol, de Engelse benaming korkwool is bekender.

Op internationale kunstbeurzen en veilingen worden door musea en kunstverzamelaars zeer hoge prijzen betaald voor oude en antieke Keshans.

Indien u graag meer Keshan tapijten zou willen bekijken vul dan a.u.b. ons contactformulier in. Van der Hulst Oosterse Tapijten kan u introduceren bij de grootste importeurs van oosterse - en Perzische tapijten.

 

 

Copyright © 2006-2024 Van der Hulst Oosterse Tapijten · Webdesign De Groot 3D Design · Laatst bijgewerkt 7 januari 2024